Mooiste ligging

Al meer dan 100 jaar

Kampeerterrein Buitenduin bestaat sinds 1915 en is nog steeds in handen van dezelfde familie. Vol trots vertellen zij het verhaal over het ontstaan.

Dirk Duin bij de waterput achter Korenmolen Kijkduin in Schoorl

Ons verhaal begint in 1868

Ons verhaal start in 1868 met Dirk Duin sr. de betovergrootvader van de huidige eigenaar Arjan Kroon.
In het jaar 1868 koopt Dirk Duin sr. de Korenmolen Kijkduin aan de Molenweg in Schoorl, hij werkt zelf niet als molenaar. Zijn broer Jan en vanaf 1878 zijn zoon Dirk Duin jr. werken als molenaar. In 1870 wordt de Stolpboerderij naast de molen gebouwd waar Dirk Duin Jr. gaat wonen en werken tot 1936. Volgens overlevering wordt er al vanaf 1915 echt gekampeerd op het weiland. In begin zijn de eerste kampeerders, vooral padvindersgroepen, die met hun tenten op het weiland staan, waarna er ook al snel andere vormen van kamperen komen. Als sanitair is er een waterput grenzend aan het weiland en een toilet is boven een beerput.

Tenthuisjes achter de stolpboerderij rond 1947

1936-  2e Generatie

Dirk Pieter Duin neemt in 1936 het malen op de korenmolen en het kampeerterrein over van zijn vader. De korenmolen is in die tijd via een stichting terug in gemeente handen overgegaan omdat de onderhoudskosten niet meer met het malen van meel op te brengen zijn.
Voordat de 2e wereldoorlog begint staan de eerste tenthuisjes al op het terrein. Houten vlonders met een houten raamwerk dat omspannen wordt met tent/canvasdoek. Deze tenthuisjes worden elk voorjaar opgebouwd en in het najaar afgebroken en opgeslagen. Tijdens de oorlog wordt het witte doek met camouflage kleuren geverfd. Dirk Pieter Duin overlijd in 1954.
De halfzus van Dirk Pieter, Wilhelmina Catherina Kroon-Duin neemt het kampeerterrein over samen met haar man Adriaan Cornelis Kroon. Vanaf die datum is dus de familie Kroon eigenaar van het kampeerterrein. Adriaan Kroon neemt ook zijn installatiebedrijf mee naar de Molenweg 15. In deze periode worden de tentdoeken wanden van de huisjes vervangen door houten panelen maar de huisjes worden nog steeds elk najaar afgebroken. Vanaf begin jaren 60 verdwijnt de eis om huisjes af te breken in de winter en blijven de huisjes staan en komt er vaak ook een echt dak op.

Nieuwe borden bij de entree in 1976, tegelijkertijd met de nieuwe eigenaren

1975 – 3e Generatie

In 1966 neemt Dirk Kroon het installatiebedrijf van zijn vader over. In 1975 nemen Dirk Kroon en zijn vrouw Miep Kroon-de Visser het kampeerterrein over. De huisjes worden tussen 1975 en 1980 voorzien van elektra. In 1980 wordt een groot nieuw en duurzaam toiletgebouw neergezet op het grote veld en kunnen de betonnen toiletten (nog op beerput) en wasruimtes verwijderd worden. De gebruikte techniek in het toiletgebouw was zijn tijd ver vooruit door de creatieve en vooruitziende blik van Dirk Kroon. Zo had het toiletgebouw één van de eerste series met hangende toiletten en werd het water verwarmd door zonnecollectoren. Na de bouw van het toiletgebouw worden ook de huisjes voorzien van water en worden zij aangesloten op het riool. In de jaren 90 neemt de familie Kroon de beslissing dat de huisjes niet meer verkocht of overerft mogen worden en begint er langzamerhand meer ruimte te komen voor toeristische gasten met tent, caravan of camper die enkele dagen tot meerdere weken verblijven.

Het nieuwe logo, groot bij de receptie van de camping.

2012 – 4e Generatie

Vanaf 2003 werkt Arjan Kroon, de zoon van Miep en Dirk mee op het kampeerterrein en neemt hij het in 2012 over. Het installatiebedrijf wordt dan verkocht. Miep en Dirk blijven wel zeer betrokken.
Arjan en Ingrid (vanaf 2017) brengen het kampeerterrein naar de 21e eeuw op het gebied van automatisering en duurzame vernieuwingen zoals zonnepanelen op verschillende daken. In de winter van 2020-2021 wordt het toiletgebouw volledig vernieuwd en voorzien van de nieuwste snufjes, familieruimtes en mogelijkheden voor mensen met een lichte lichamelijke beperking.
Door de tijd heen staat Kampeerterrein Buitenduin bekend als een familiecamping bij uitstek, met een centrale ligging in Schoorl, omringd door bos en met zeer betrokken en vriendelijke eigenaren. De Camping is een prachtige uitvalsbasis voor wandelingen, fietsen, mountainbiken en andere buitensporten maar ook voor dagjes strand, bollenvelden en pittoreske stadjes.